WWI – AUSTRIJA – ROVOVSKI NOŽ – Model 1917 –

WWI – AUSTRIJA – ROVOVSKI NOŽ – Model 1917 –

Rovovski nož model M 1917-1918. – Habsburška Monarhija. Rovovski nož M 1917., kao što mu samo ime kaže, koristio se u bliskoj borbi u neprijateljskim rovovima i u specijalnim operacijama. To je prvi model borbenog noža za blisku borbu, namjenski izrađenog za tu svrhu u Habsburškoj Monarhiji koji je ušao u naoružanje onovremenih specijalnih jedinica. Do toga vremena korišteni su arhaični i primitivni noževi za blisku borbu u rovovima. Pored noževa korišteno je razno hladno oružje kao što su;  bokseri, buzdovani , topuzi, mlatovi, sjekire i td. Hladno oružje u bliskoj borbi u rovovima pokazalo se korisnije i djelotvornije od nezgrapnih i dugih pušaka sa bajunetom. Zbog toga su vojni inženjeri dizajnirali i uveli u naoružanje Rovovski nož M 1917. Nož je bio vrlo djelotvoran u bliskoj borbi i postao simbol hrabrosti i odvažnosti te je značajno utjecao na pojavu i mode časničkih paradnih bodeža koji su postali statusni simbol oficira i specijalnih jedinica vojske dvadesetog stoljeća i to manje više cijelog svijeta. Paradni bodež dobivali bi kadeti nakon upisa na vojne akademije ili nakon završetka školovanja na vojnoj akademiji ili npr. polaznici nakon naporne obuke u  specijalnim jedinicama, Britanskih komandosa , dobivao se Komandoski bodež Fairbairn – Sykes 3. I  u dvadesetprvom stoljeću sve specijalne jedinice imaju u naoružanju borbene noževe ili bodeže.

Rovovski nož M 1917. korišten je nakon WW I u vojsci Kraljevine S.H.S., u redarstvu Narodnog Vijeća Kraljevine Jugoslavije „Jurišne jedinice“ do 1924. Godine. Koristile su ga i specijalne jedinice vojske NDH 1941 -1945., na primjer ; Padobranske lovačke satnije što se vidi iz priložene fotografije.

Držak noža izrađen je iz dvije obloge orahovine koje su zakovane sa tri željezne zakovice za trn sječiva. Križnica je elipsastog oblika i sa gornje strane ima utisnut žig habsburškog orla. Sječivo je čelično jednosijeklo, klinastog presjeka s talonom na koji je utisnut žig proizvođača. Korice su željezne a sa unutarnje strane imaju apliciran i zakovan profilirani lim sa dvije ušice kroz koje je provučen uski kožnati remen za ovijesiti o pojas. Na prednjoj strani korica ispod usta utisnuta su slova ; V.& N., to je oznaka tvrtke : „Vogel Noot“ koja je proizvela ovaj nož. Unutar korica zakovana je jedna pernata, opruga takozvani stiskać sječiva. Korice su bile lakirane sivo – maslinastozelenom bojom koja se vidi u tragovima.

Dimenzije noža : 355., 178., 28.mm.